27 Ekim 2014

AŞURE

Biliyorsunuz Aşure Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır.Bu sene ise 3 Kasım aşure günüdür. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Temel olarak su,buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılarak yapılır. Süsleme amacı ile ceviz,çam fıstığı, badem, nar, susam ve tarçın gibi kuruyemiş, meyve ve baharatlar kullanılır. her yörenin kendine göre bir tarifi vardır kimisi pekmez ekler kimisi süt ekler hatta kavurma ekleyenleri bile duydum. bu tarifte minece aşure bakalım beğenecek misiniz?



4 su bardağı aşurelik buğday
1 kase haşlanmış nohut
1 kase haşlanmış kuru fasulye
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı susam
1 çay bardağı süt
1 su bardağı doğranmış incir
1 su bardağı kuş üzümü
3,5 su bardağı şeker
portakal kabuğu rendesi

üzeri için
fındık, badem, nar taneleri, hindistan cevizi, tarçın, kavrulmuş yer fıstığı


Dövmeyi bir gece önceden kaynar suya ıslıyoruz. Birkaç kere suyunu döküp tekrar yeni su koyuyoruz. Ertesi gün dövmeyi haşlıyoruz. Yaklaşık 40 dk da haşlandı iyice açılması lazım. Daha sonra haşlanmış nohutu ve kuru fasulyeyi ilave ediyoruz. Susam ve pirincide ekliyoruz 1 çay bardağı kadar süt ilave edip ara ara karıştırıyoruz. Doğranmış kuru inciri ve kuş üzümünü suda 5 dk kadar bekletip daha sonra aşureye ilave ediyoruz şekeri yavaş yavaş ilave ediyoruz damak tadımıza göre ayarlayabiliriz. son olarak portakal kabuğu rendesini ilave ediyoruz. Kaselere alıp üzerini dilediğimiz şekilde süslüyoruz
Yaklaşık 25 kase aşuremiz oldu.

Not: kuru fasulyeyi ve nohutu haşlanmış olarak buzluktan çıkarıp kullandım siz yeni yapacaksanız nohutu ve fasulyeyi de 1 gece önceden suya ıslayıp haşlamanız gerekiyor.
Afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için gerçekten önemli....♥

Cevapları takip etmek için, yorumunuzu yaptıktan sonra lütfen beni bilgilendir kutucuğunu da işaretlemeyi unutmayın :)
sevgilerimi sunuyorum, takipte kalın :)