17 Mart 2014

ÇİÇEK ÇÖREK

bu böreği bikaç blogta görmüştüm denemeyi uzun zamandır düşünüyordum arasına iç harç koyulmadığı için çok pratik oldu kesinlikle deneyin özellikle yağlı olan yaprak kısımları çok lezzetliydi


1 su bardağı ılık süt
1 paket instant maya
yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (yaklaşık 3 su bardağı)
50 g margarin / tereyağ
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı pekmez

süslemek için;
susam, çekirdek içi, çörek otu
Hamur için olan malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru mayalanmaya bırakıyoruz (yaklaşık 40 dk kadar).
Mayalanan hamuru 6 büyük 6 küçük bezeye ayırıyoruz. 1 parça da ortası için portakal kadar büyük beze ayırıyoruz.
6 büyük bezeyi ayrı ayrı açıyoruz ve aralarına eritilmiş margarin sürerek üst üste koyuyoruz. En üste yağ sürmüyoruz. Üst üste koyduğumuz hamuru kenara ayırıyoruz ve diğer 6 küçük beze için aynı işlemi yapıyoruz.
Daha sonra büyük olan hamuru ortaya alıyoruz ve merdaneyle kullanacağımız tepsi kadar açıyoruz. Ortasından kenarlara doğru üçgenler kesiyoruz ama kenar kısımları iyice kesmiyoruz.
küçük olan hamuru tepsideki hamurun ortasına göre açıyoruz ve tepsiye koyuyoruz. Yine ortasından kenara doğru kesiyoruz fakat iki yaprağın üzerine gelecek şekilde kesiyoruz. Fotoğraflardan daha net anlaşılacaktır.
Orta için ayırdığımız en büyük bezeyi ortaya göre açıyoruz ve boşluğa yerleştiriyoruz. Hamuru tepsi mayası için bekletiyoruz. Yumurta sarısı ve pekmezi (kullanmanız şart değil) karıştırıyoruz ve hamurun üzerine sürüyoruz. Ortasına çekirdek içiyle kenarları da susamla süslüyoruz. Farklı malzemeler de kullanabilirsiniz. 180 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.







gün sofraları için dikkat çekici olmaz mı sizce? denemeye değer kolay gelsin :)

1 yorum:

Yorumlarınız benim için gerçekten önemli....♥

Cevapları takip etmek için, yorumunuzu yaptıktan sonra lütfen beni bilgilendir kutucuğunu da işaretlemeyi unutmayın :)
sevgilerimi sunuyorum, takipte kalın :)